Help! Hoe moet ik Nu een studie kiezen?

Het is niet makkelijk om nu een studiekeuze te maken.  We zitten midden in de 2e lockdown. Het onderwijs is online en de open dagen ook.  En voor examenkandidaten is het onduidelijk hoe de examens zullen gaan verlopen.  Al met al is er veel keuzestress en onzekerheid.

Hoe kun je in deze onzekere omstandigheden toch een goede studiekeuze maken. Hoe kun je positief blijven en plannen maken voor de toekomst.

Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Geef ruimte aan je onzekerheid.

Het mag er zijn. Het is niet de leukste uitgangspositie om een studie te kiezen, maar helaas is de situatie nu eenmaal zo. Wees je ervan bewust dat je onzekerheid meespeelt en dat je keuzestress misschien erger geworden is door de corona pandemie. Het helpt om jezelf toe te staan dat die onzekerheid er is.

Tip 2: Kijken naar wat er wel kan.

Met een positieve mindset kom je verder. We zijn als mensen van nature geneigd om meer naar de negatieve kant te kijken dan naar de positieve, maar deze negatieve mindset helpt niet als je wilt werken aan je toekomst. Wees je hiervan bewust en richt je op de kansen en mogelijkheden die er wel zijn. Houd je einddoel voor ogen en bedenk dat elke stap die je wel kan zetten, je dichter brengt bij je doel.
Kijk ook naar de nieuwe mogelijkheden die er ontstaan, je kunt nu online een kijkje in de keuken nemen van veel meer onderwijsinstellingen. Voorheen was je vaak gebonden aan een vast tijdstip voor een open dag, dat is nu veel minder zo. Er zijn nu vituele rondleidingen, webinars, online proefstuderen; al met al zijn er erg veel mogelijkheden om je te oriënteren bijgekomen. Neem maar eens  een kijkje op deze website voor alle open dagen

Tip 3: Je hoeft het niet alleen te doen.

Er zijn juist nu veel mogelijkheden om te netwerken. Praat daarom over je studiekeuze met andere mensen; met leeftijdsgenoten, maar ook met volwassenen. De Hongaar Karinthy bedacht in 1929 al de six degrees of separation; iedereen is maar zes stappen verwijderd van de ander. Door social media gaat het tegenwoordig nog sneller; je hoeft maar een paar stappen te zetten om bijvoorbeeld bij koningin Maxima uit te komen.
Dus denk je bijvoorbeeld aan een opleiding in de marketing of milieuwetenschappen, vraag dan eens rond bij de mensen om je heen, misschien kennen je ouders of je baas wel iemand die die opleiding heeft gedaan of op dat gebied werkt. Ook studenten in alle vakgebieden bieden zich aan om jou te helpen, kijk maar eens op deze site: https://www.vraaghetdestudent.nl

Tip 4: Regelingen worden versoepeld.

Er wordt veel gedaan om het studeren zo goed als mogelijk te maken in deze omstandigheden, veel (overheids) regelingen zijn de afgelopen maanden aangepast en versoepeld. Denk aan de BSA en de doorstroomregeling Bachelor- Master. Houd jezelf goed op de hoogte. Een goed overzicht van regelingen en informatie kun je hier vinden; https://www.studiekeuze123.nl/nieuws/corona-en-studiekeuze

Tip 5: Coronaproof Studiekeuzeweek

Als je veel last hebt van keuzestress en nog helemaal geen idee voor een vervolgstudie hebt kun je ook kiezen voor de studiekeuzeweek. Een inspirerende en uitdagende offline week op een leuke locatie in Utrecht. Met een groep medestudenten samen aan het werk om te kiezen voor een studie met een positieve mindset. Deze week is georganiseerd in samenwerking met Lieneke Arts van Kiezen doe je zo. Deze week is volledig coronaproof opgezet; er is voldoende ruimte, ventilatie en alle opdrachten zijn aangepast zodat je op een verantwoorde en veilige manier aan de slag kunt met je studiekeuze.

Kijk voor hier meer informatie over deze week of bel ons voor meer informatie.