Studietwijfel: wat is beter? stoppen of doorgaan!

Studietwijfel

Dat je op deze pagina beland betekent waarschijnlijk dat je op de een of andere manier last hebt van studietwijfel. Je hebt nu een poosje gestudeerd, je eerste vakken en tentamens gehad en je eerste resultaten zijn binnen.

Maar dat knagende gevoel gaat niet weg, je weet het niet meer precies, je blijft twijfelen. Is dit nu wat je echt wilt, word je blij van deze studie? Gaat het lukken?  Komt het door het vele online onderwijs van het afgelopen jaar of vind je de studie zelf niet leuk? Wat is wijs om nu te doen: stoppen of toch nog doorzetten en doorgaan? Het is best een grote beslissing. Hoe weet je dat je de juiste keuze maakt? En hoe vertel je het je ouders……

Studietwijfel, welke kant ga jij op? stoppen of doorgaan. Download de checklist dit helpt je om de goede keuze te maken.

Checklist

Veel studenten willen liever niet opgeven en blijven daardoor erg lang twijfelen. Hieronder kun je een checklist downloaden waarmee je duidelijk krijgt waar jouw twijfels precies over gaan. Je krijgt daardoor zelf een goed overzicht van de knelpunten die bij jou spelen. 

Na het invullen

Als je de checklist serieus hebt ingevuld kun je gaan afwegen wat belangrijk is.

Voor een toekomstige keuze is het belangrijk dat je ontdekt wat tegengevallen is en wat dus blijkbaar belangrijk is om volgende keer anders te doen. Bespreek je twijfels ook altijd met belangrijke mensen om je heen, bijvoorbeeld met je ouders, goede vrienden, of met de decaan van je studie. Pas nadat je het goed besproken hebt met iemand anders kun je een weloverwogen beslissing nemen. Als je er in je eentje over blijft piekeren loop je de kans om in gedachtencirkeltjes te blijven ronddraaien. Door je twijfels en gedachten hardop uit te spreken kun je je ideeën toetsen en krijg je nieuwe inzichten. 

Hulp nodig?

Als je er niet goed uitkomt, dan kun je ook bellen om hier eens verder over door te spreken.