De beste motivatietips bij online onderwijs!

Studeren tijdens de lockdown is niet makkelijk, hoe leuk je je studie ook vindt, het online onderwijs is toch altijd ‘second best’. En dat maakt het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Daarom vind je hieronder 10 motivatietips om positief en gemotiveerd te blijven. Je hoeft het immers niet alleen te doen; we zitten allemaal in dezelfde boot. 

Tip 1: Gebruik een to-do-lijst

Een van de belangrijkste ingrediënten van motivatie is: Weten wat je moet doen en hoe je dat moet doen. Als je een to-do lijst maakt dan laat je je niet meer leiden door de impuls van het moment maar krijg je overzicht en controle. Het zorgt ervoor dat je hoofd niet meer zo vol zit en dat je minder vergeet waardoor je je taken beter kunt afronden. Het afronden van een taak geeft je weer positieve energie.  

Tip 2: Creëer een dagritme 

Rust, reinheid en regelmaat, m’n oude oma riep het altijd al. Het klinkt ouderwets, maar een vaste routine is een gezonde gewoonte. Het geeft overzicht en voorkomt dat je steeds opnieuw moet bedenken wat je ook alweer wilde gaan doen. Vaste gewoontes helpen om uitstelgedrag te voorkomen. En een positieve bijkomstigheid is dat als je op vaste momenten studeert, je je studeerdag ook op een vast moment kan afsluiten en ben je dan ook echt vrij! 

Tip 3: Blijf in contact met je medestudenten 

Onlineonderwijs; je zit in je eentje colleges te volgen en je opdrachten te maken, maar praat er niet meer over met je medestudenten en als je een vraag hebt, laat je het maar even zitten, in plaats van dat je iemand appt. Dat is Hét recept om je motivatie kwijt te raken. Dus als het niet vanzelf ontstaat kom dan in actie. App, bel of zoom met je medestudenten, organiseer online studeersessie of discussiegroepen, sluit je aan bij wattsapp groepen van het vak dat je aan het volgen bent. Doe iets…..Contact is van levensbelang

Tip 4: Zorg voor een goede werkplek

Juist nu we steeds thuis zijn lopen alle dingen door elkaar; studie, vrije tijd, sport, werk.  Even een opdracht maken voor je studie, even je baas bellen en even die rekening betalen.  Als je niet uitkijkt ben je nooit meer vrij altijd aan het studeren.  Als je een aparte plek hebt om te studeren, dan kun je je studiespullen daar laten liggen en heb je ook plekken in je huis waar je echt vrij bent. Woon je heel erg klein, stop dan je studiespullen aan het einde van de dag in een kast, zodat je je studeerdag ook echt af rond.  

Tip 5: Lucht je hart

Online studeren is eenzaam, lastig en niet motiverend. Het helpt om af en toe eens lekker te klagen. Deze motivatietips werkt echt! Bel een goede vriend of bel je moeder en ga er eens even goed voor zitten. Je praat een kwartier van je af over alles waar je van baalt; let op alleen negatieve dingen zeggen ;-). Gooi die emmer maar eens goed leeg. Wedden dat je na 15 minuten alweer zin hebt om positieve dingen te bedenken (en dat jullie heel hard moeten lachen). Die heb je dan ook meteen weer binnen 😉

Tip 6: Houd je doel voor ogen

Houd steeds in gedachten waar je het voor doet. Wat wil je bereiken met je studie en wat zijn je doelen en je prioriteiten. Corona gaat een keer voorbij en dan kun je wel weer feest vieren of in het buitenland studeren of die mooie reis maken. Alles wat je nu doet zorgt ervoor dat je dichter bij je doel komt. -Af is af- is het mantra bij ons in huis! 

Tip 7: Blijf kijken naar wat kan

Zoek naar mogelijkheden om je studie en je leven leuker te maken. Kun je samen met anderen (online) studeren of Is er een studievereniging die nog actief is? Kun je deze tijd gebruiken om iets nieuws leren? Misschien wilde je altijd al een keer Spaans leren of Gitaar leren spelen. Ik ben zelf begonnen met een onlinecursus fotografie. Zo blijf je werken aan je persoonlijke ontwikkeling en blijf je positief.

Tip 8: Leef gezond!

Om gemotiveerd en doelgericht te kunnen studeren is echt het nodig dat je gezond bent en blijft; Gezond slapen, gezond eten en genoeg bewegen zijn superbelangrijk. Een slaaptekort zorgt er bijvoorbeeld voordat je minder goed onthoudt wat je aan het leren bent. Als je voldoende slaapt en beweegt dan verbetert je geheugen en je leervermogen en ook je mentale gezondheid wordt beter. Een win win want een positieve mindset zorgt ook weer voor een beter leervermogen.  

Tip 9: Limit social media

Social media werkt verslavend, je kunt heel veel lege tijd doden door op insta of twitter te kijken, maar je voelt je er eigenlijk nooit positiever door. Bovendien leidt het je af van datgene wat je wel wil doen. Dus probeer je verslaving te bedwingen. Kijk eens ‘The Social dilemma”, een super interessante documentaire op Netflix. En je bent gelijk genezen van je verslaving.

Tip 10: Zoek hulp als je dat nodig hebt

Al deze motivatietips hebben tot doel om je te helpen om gemotiveerd te blijven, een positieve mindset te krijgen en te blijven werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Merk je nu dat je echt niet meer van die bank afkomt, je er niet meer toe kan zetten om iets te ondernemen en dat alles steeds grauwer lijkt. Dan heb je echt hulp nodig. Dat is geen schande he, deze tijd is echt lastig en er zijn mensen die je willen helpen. Je hoeft niet alles alleen te doen. Laat het weten op je school of universiteit, je mentor, je decaan of docenten willen je echt helpen. Je mag mij ook bellen voor advies of studiecoaching.

Aan de slag met deze 10 motivatietips

Welke van deze motivatietips helpen jou het beste? Als je hulp nodig hebt om deze motivatietips in de praktijk te brengen bel of mail dan met Ciska van Jouwstudiecoach.