Zo kom je in beweging op weg naar je eerste baan!
Nadat je wekenlang keihard gewerkt hebt aan je scriptie, elke dag studeerde in de bibliotheek en wekenlang was je onbereikbaar voor je vrienden. Een periode van hard werken en veel stress. En toen was ineens het moment daar; je scriptie is ingeleverd. Hoera! je bent afgestudeerd. Champagne, vakantie, terrasjes … Niets hoeft meer en alles mag!
Of toch niet….? Al snel is daar al dat zeurende stemmetje, ergens in je achterhoofd of het zijn mensen om je heen die vragen: ‘Wat nu…?’ of ‘Hoe gaat het met je eerste baan?’
Dit soort vragen kunnen je onrustig maken. Je wilt wel, maar twijfelt ook: Waar dan? Zitten ze wel op mij te wachten? Wat kan ik eigenlijk?
Praktisch gezien moet je ook aan het werk om je huur te betalen, nu je afgestudeerd bent. Je krijgt immers geen studiefinanciering of lening meer van DUO. Maar hoe, met wat? Je voelt de druk dat je wel een ‘echte baan’ moet zoeken. Andere mensen hebben ook al een goede baan gevonden, althans, dat lees je op facebook.
Hieronder 5 tips die energie geven en je in beweging zetten:
- Blijf actief
Hoewel het misschien erg aantrekkelijk is om na de drukke afstudeerperiode juist lekker dagenlang op de bank televisie te kijken, adviseren we je om actief te blijven en structuur te houden in je leven. Hierdoor blijf je positief en energiek en deze houding is hard nodig als je je oriënteert op de arbeidsmarkt en zoekt naar werk.
- Zoek een maatje
Je bent vast niet de enige die in dit schuitje zit. Praat er daarom over met je vrienden en/of familie en zoek iemand in je omgeving met wie je bijvoorbeeld wekelijks afspreekt om met elkaar te sparren, ervaringen uit te wisselen, elkaar te ondersteunen, adviseren, etc. 2 weten meer dan 1!
- Vraag advies
Ga je actief oriënteren en voer gesprekken met mensen die iets doen wat jou wel interessant lijkt of die bij een organisatie werken die jou aanspreekt. Denk daarbij aan: je familie, je vrienden, ouders van je vrienden (of vrienden van je ouders), je huisgenoten, studiegenoten, mensen van je sport- of andere vereniging, vrienden van school, docenten, mensen van je stage of je bijbaan, etc. Breng je netwerk eens in kaart en bedenk met wie je wel eens zou willen praten om meer te horen over zijn/haar baan. Maak je geen zorgen dat deze mensen daar niet voor open staan. De meeste mensen vinden het heel erg leuk om over hun werk te vertellen en zeker als ze er iemand mee kunnen helpen.
- Gun jezelf de tijd om rustig rond te kijken
Stap niet zomaar in de eerste de beste (veeleisende) baan waar ze je willen hebben, neem in ieder geval de tijd om na te denken over de vraag ‘Wat wil ik?’ en ‘van wat voor werk krijg ik de meeste energie?’.
Je voorkomt daarmee dat je opgeslokt wordt door de waan van de dag in een baan waar je misschien toch niet heel blij van wordt.
Door jezelf deze vragen te stellen en er actief mee aan de slag te gaan is de kans veel groter dat je in een baan terecht komt waar je tot je recht komt.
- Geniet van deze tijd en sta jezelf toe fouten te maken
Vergeet niet te genieten van deze fase. Je bent net onderweg op een nieuw pad in je leven. Als je alleen maar kijkt naar het behalen van je doel (DE baan), dan mis je veel: het plezier onderweg, de leermomenten, de dingen die wel lukken. Besef ook dat fouten maken erbij hoort.
Meer tips ontvangen? Volg de Workshop ‘De eerste stap’
In deze individuele workshop zet je een eerste stap op weg naar een baan die bij je past: je gaat actief aan de slag en gaat positief gestemd, zelfverzekerder en met een doelgericht actieplan naar huis.