Wil jij efficiënt studeren? je beter concentreren, het langer volhouden en meer kunnen doen in minder tijd? Probeer dan eens de Pomodoro techniek. Deze techniek is een manier om je tijd beter in te delen, met behulp van een kookwekker en daardoor efficiënter en geconcentreerder te studeren. Francesco Cirillo, de bedenker van deze time-management techniek gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat, vandaar de naam Pomodoro!
Hoe werkt het?
Het is eigenlijk heel simpel. Je gebruikt een kookwekker om je tijd te verdelen in blokken (Pomodoro’s ) van 25 minuten. Na 25 minuten gestudeerd te hebben gaat de timer af en dan neem je 5 minuten pauze om iets te doen waar je van ontspant (bijvoorbeeld een rondje lopen, koffie of thee pakken etc.). Na 3 Pomodoro’s neem je een langere pauze van 25 minuten.
Dus start je wekker en begin gewoon. En nu volhouden, laat je niet afleiden, gewoon 25 minuten je best doen. Het is geen race tegen de klok en de taak hoeft niet per se af in deze 25 minuten, zolang je maar voortgang boekt. Als de wekker gaat dan heb je pauze! Tijd voor ontspanning. In principe heb je nu 5 minuten pauze. Tenzij dit al je 3e Pomodoro is, dan mag je genieten van 25 minuten pauze.
Het handig om van te voren een goede to-do lijst van je taken voor die dag te maken. Probeer je taken zo in te delen dat ze steeds ongeveer 25 minuten duren. Korte taken kun je combineren met een andere vergelijkbare taak om tot een blok te komen en als je verwacht dat een taak meer dan 2 uur duurt, splits het dan op in kleinere taken. Maak ook een lijst van dingen die je in 5 minuten kunt doen ter ontspanning. Denk hierbij aan een kopje theezetten, de vuilniszak buiten zetten, of je favoriete nummer luidkeels meezingen, zolang jij er ontspanning uit haalt is alles goed.
Voordelen Pomodoro techniek?
- Je krijgt een betere focus. Normaal gesproken worden we afgeleid omdat de snelheid van ons denken veel hoger ligt dan de snelheid waarmee we lezen. Ons brein heeft constant ruimte over om allerlei dingen (afleiders) te bedenken Daarom vinden we het vaak moeilijk om ons langere tijd te focussen op een taak. De Pomodoro techniek werkt met dermate korte ‘tijdsblokken’ dat je door het zetten van de wekker je (onbewust) veel beter concentreert om je doel te halen. Die tijd is lang genoeg om in flow te komen, maar aan het eind van die 25 minuten heb je nog steeds de gang erin. En soms nog helemaal geen zin in pauze. Je kunt daardoor ook je afleiders makkelijker negeren en werk je uiteindelijk efficiënter. Je gaat meer doen in minder tijd.
- Je verbetert je inschattingsvermogen. Per taak schat je het aantal Pomodoro’s dat je denkt nodig te hebben en vervolgens zet je de kookwekker en houd je bij hoeveel Pomodo’s je daadwerkelijk nodig hebt gehad. Door naar het verschil te kijken leer je je benodigde tijd beter in te schatten.
- Je werkt doelgerichter. Doordat je start met een to-do lijst dwing je jezelf om van tevoren na te denken over dat wat je wilt gaan bereiken, wat je doel is. Een losse taak wordt dan een onderdeel van iets groters. Waardoor het meer betekenis krijgt en je gemotiveerder wordt.
- Je onthoudt meer door de pauzes. Het nemen van korte pauzes heeft veel voordelen. Je geeft je hersenen namelijk de tijd om de informatie te verwerken en op te nemen. Dit wordt ook wel bezinkingstijd genoemd. Dit gebeurt in het onderbewuste deel van je brein. Je geeft je brein even rust om daarna weer aan de slag te gaan met de informatie.
Probeer het maar eens uit! Begin bijvoorbeeld met 1 of 2 pomodoro‘s op een dag en merk het verschil. Je kunt je pomodoro’s ook korter of langer maken waardoor je je concentratievermogen kunt oprekken. Maar maak je Pomodoro’s echter nooit langer dan 40 minuten en neem in dat geval na twee pomodoro’s een langere pauze.
Goed om te weten, er zijn ook heel handige apps om deze deze methode te gebruiken. Bijvoorbeeld de Goodtime-pomodor Timer voor Android of de Be Focused timer voor Apple.