Effectief studeren: hoe doe je dat?

Effectief studeren: hoe doe je dat?
Val jij ook in slaap tijdens het studeren van lappen tekst? Wil jij ook meer onthouden, je langer concentreren en effectief studeren? Onderstaande studietechnieken zorgen ervoor dat je actief studeert en betere resultaten behaalt.

  1. Spreiding van leermomenten:
    Je kunt een stuk tekst beter op 3 verschillende momenten lezen, dan 3 keer achter elkaar. Dus niet 5 uur achter elkaar hetzelfde studeren, maar 3 keer 1 uur werkt beter. Door steeds van onderwerp te wisselen onthoud je meer.
    Herhaal de stof die in het college behandeld is nog een keer; niet direct na het college, maar een dag daarna.

Hoe: zorg ervoor dat je niet te kort of te lang een bepaald idee bestudeerd, je moet verder gaan naar een volgend idee als je het begrijpt en kunt uitleggen.

  1. Voorkennis activatie:
    Als je begint met een hoofdstuk te bestuderen vraag je jezelf eerst af, wat weet ik al over dit onderwerp.

Hoe: maak een baindump: Leg je studiemateriaal aan de kant en schrijf alles op wat je kunt bedenken over het onderwerp. Wees zo precies mogelijk. Je haalt dan zelf informatie op uit je geheugen. Daarna controleer je wat je weet aan de hand van het studiemateriaal.

  1. Jezelf vragen stellen:
    Op de lange termijn onthoud je de stof veel beter als je tijdens het bestuderen jezelf vragen stelt over de stof.

a. Hoe zit het in elkaar en waarom is dat zo?
b. Wat hebben de verschillende ideeën/hoofdstukken met elkaar te maken? Op welke manier zijn deze ideeën vergelijkbaar of juist verschillend?

Hoe: vergeet niet om je gedachten/ voorbeelden te controleren aan de hand van het studiemateriaal en bediscussieer je voorbeelden/gedachten met je studiegenoten of de docent

  1. Concrete voorbeelden:
    Probeer zoveel mogelijk concrete voorbeelden uit de lessen en uit je boeken te verzamelen. Probeer zelf ook concrete voorbeelden te bedenken uit je eigen omgeving/leven, die dit onderwerp verduidelijken. Combineer de voorbeelden met de theorie die je moet bestuderen, klopt je voorbeeld? Kun je de ideeën toepassen op de dingen die je door je dag heen meemaakt?

Hoe: Deel je voorbeelden met studiegenoten en bediscussieer ze met hen. Zo leer je dubbel.

  1. Zelfverklaren:
    Hardop aan jezelf uitleggen waarom iets op een bepaalde manier werkt of hoe iets in elkaar zit. Gebruik daarbij zoveel mogelijk details. Het stimuleert integratie van nieuwe kennis aan al bestaande kennis.

Hoe: maak flashcards, oefen met alle toetsen die je tot je beschikking hebt.

  1. Visualiseer
    Leer je plaatjes in je studiemateriaal, begrijp je ze en kun je ze uitleggen met eigen woorden?

Als er geen plaatjes in je studiemateriaal zijn over een bepaald idee of concept kun je dan zelf een plaatje bedenken? Gebruik verschillende manieren; een tijdlijn, een mindmap of een diagram, etc etc.

  1. Samenvatten:
    Wat werkt wel: Aan het einde van de pagina 3 regels opschrijven over wat er staat en waar het omgaat. Dat kan in de woorden van het boek/de literatuur of anders ook in je eigen woorden. De kwaliteit van de samenvatting is essentieel. Is de samenvatting ook daadwerkelijk datgene wat je moest leren/snappen.

Geef niet op:
Het voelt misschien of het langer duurt voordat je een bepaald vak beheerst, maar geef niet op, de kwaliteit van je kennis is echt beter. Neem gerust contact op als je meer wilt weten of begeleiding zoekt bij effectief studeren.