Nooit meer een Black-out, 4 tips!

Stress voor en tijdens tentamens is normaal en nuttig, maar te veel stress of een black-out is contraproductief en zorgt ervoor dat je niet meer helder na kunt denken. De volgende tips helpen je om je stress te lijf te gaan. 

Tip 1: Breng jezelf tot rust!                                                                        

Ademhalen is dè manier om je hele systeem tot rust te brengen. 
De snelste en effectiefste manier om van je gevoelens van stress en paniek af te komen is: sluit je ogen en neem een aantal lange, langzame en diepe ademteugen.
Doe vervolgens de volgende mind truc. Sluit je ogen. In gedachten stel je jezelf voor op een prettige plek, waar je eerder, lekker en ontspannen hebt kunnen studeren. Blijf daar een paar minuten en adem ontspannen door. Geniet van de ontspanning.

Tip 2:
Gebruik de volgende ademhalingstechniek.

  • Zet je beide voeten stevig voor je op de grond. Voel met je billen dat je op de stoel zit en leun tegen de rugleuning aan. Leg je handen in je schoot.
  • Neem een diepe ademteug
  • Houd hem 3 seconden vast
  • Adem hoorbaar uit en laat tegelijk je hoofd, kaak en schouders vallen (doe dit zachtjes zodat je de andere studenten niet stoort.
  • Adem weer in en vul -als het ware- je nek, schouders en hoofd met zuurstof
  • Herhaal deze cyclus een paar keer.

Tips 3: Versterk je gedachten:

Geef jezelf een mentale peptalk door tegen jezelf te zeggen: Ik mag best een beetje gespannen zijn. En: Ik weet dat ik voldoende heb geleerd en dus voldoende weet.

Tip 4: Zet een glimlach op je gezicht!

Door te lachen maakt je lichaam endorfinen aan, deze zorgen voor een positief gevoel en een verlaging van het level van stress hormoon (dopamine en adrenaline). Een nepglimlach werkt ook op deze manier. Dus tover een glimlach op je gezicht, ongeacht hoe je je voelt. Glimlach met je mond en je ogen en roep een situatie in gedachten waar je blij van wordt.

Heel veel succes met je tentamen.
 
Leren hoe je deze tips in de praktijk brengt? mail of bel me dan voor een gratis kennismakingsgesprek;
                                                                                             
bron; www.psychologicalscience.org