Het maken van een studiekeuze roept onzekerheid op. Logisch, want het is een complexe keus met veel mogelijkheden. Het is een keus die mee bepaalt hoe onze toekomst eruitziet, waar we heen gaan, welke mensen we gaan ontmoeten en op welke onderwerpen we ons richten de komende jaren. We willen graag weten waar we aan toe zijn en graag meer controle over de toekomst, maar er bestaat simpelweg geen weg of richtlijn die ons de garantie geeft dat we de beste weg vooruit kiezen. Dat geeft onzekerheid.
Deze onzekerheid is niet leuk, het zorgt dat voor stress en frustratie. Om dit te vermijden gaan veel (toekomstige)studenten hun studiekeuze uit de weg; ze stellen hun keuze uit of maken juist heel snel een studiekeus. En daarmee nemen ze onvoldoende tijd om echt te onderzoeken wat ze willen. Het gevolg is vaak twijfel of een verkeerde studiekeuze.
Herken jij dit ook?
Zo jammer, want het leidt vervolgens weer tot nieuwe frustratie en tot nieuwe onzekerheid.
Hoe voorkom je dit en kies je wel goed?
Het eerste wat nodig is om een goede keuze te kunnen gaan maken is accepteren dat je het niet weet. Accepteren dat de toekomst onzeker is. We hebben geen glazen bol die onze toekomst voorspelt. Accepteer maar dat je niet weet hoe het over een jaar zal zijn, dat je niet weet of die ene studie leuk is, of je daar leuke nieuwe vrienden gaat maken en of het studeren zal lukken? Je weet het gewoon niet en er is niemand die het je kan vertellen. Dit is ongemakkelijk en we worden er onzeker van, maar dat mag. Je kunt het immers ook nog niet weten.
Pas als je het even niet mag weten van jezelf, dan kun je anders gaan denken en krijg je ruimte in je hoofd om echt te beginnen met exploreren. En dat exploreren is het tweede wat echt nodig om om een goede keus te kunnen maken.
Je maakt dan de keus dat je de mogelijkheden mag gaan onderzoeken. In plaats van een Fixed mindset; waarbij je het al moet weten, krijg je een Groei mindsetwaarbij je jezelf kan toestaan om te onderzoeken wat de beste optie is. Daarmee stel je jezelf open voor het onbekende, ga je meer vragen stellen, laat je je verrassen door iets wat je nog niet kende en duik je in onbekende mogelijkheden om het uit te zoeken.
Als je vanuit deze mindset gaat exploreren dan krijg je moed, dan laat je je leiden door je nieuwsgierigheid en creativiteit, dan durf je je gedachten te laten gaan en kun je fantaseren over nieuwe mogelijkheden en je vertrouwde overtuigingen uitdagen. Dan krijg je nieuwe inzichten en ga je bijvoorbeeld nieuwe studies onderzoeken of rondkijken in een studiestad waar je nog nooit aan gedacht had.
Tijdens het onderzoeken van die nieuwe studie of stad hoef je het dan nog steeds niet te weten. Je kunt je gedachten laten gaan over deze mogelijkheid en nieuwsgierig zijn over wat deze studie je zal brengen; de leuke kanten en ook de lastige stukken. Je krijgt een compleet beeld als je beide kanten echt bekijkt. Als je dit voor verschillende opties onderzoekt dan pas kun je echt gaan kiezen en een studie vinden die echt bij je past.
Het kiezen van een studie kost tijd en het is niet helemaal te voorspellen wanneer je bij het eindpunt bent, soms heb je meer tijd nodig of moet je meer wegen exploreren dan dat je van tevoren gedacht had. Maar als je de onzekerheid kan accepteren als iets dat er gewoon bij hoort, ondanks je kwetsbaarheid, dan heb je de juiste mindset om bezig te zijn met je keuzeproces. Wil je hulp bij je studiekeuze en coaching tijdens dit proces? Jouwstudiecoach biedt concrete en nuchtere begeleiding. Je onzekerheid mag er helemaal zijn en tegelijk gebruiken we een duidelijk stappenplan zodat je voortgang maakt in je studiekeuze.