Keuzes maken: hoe hak jij de knoop door?

Oktober en november zijn de maanden waarin veel opendagen worden georganiseerd. MBO’s, hogescholen en universiteiten gebruiken deze dagen om te laten zien hoe interessant hun opleidingen zijn. Aankomende studenten bezoeken deze dagen massaal. Maar hoe weet je na de opendag of je die studie echt wilt gaan doen? Check hier of je voldoende weet? En of je klaar bent om een keuze te maken.

Check je keuze

Vraag 1. Weet ik voldoende over deze opleiding?

Komt de inhoud van de opleiding overeen met het idee wat je erover had? Wat voor functies/beroepen gaan mensen doen als ze klaar zijn met deze studie? Waarom stoppen mensen of haken ze af? Hoe is de sfeer? Wat vond je daarvan? Check daarover ook mijn lijst met slimme vragen voor de open dag !

Vraag 2. Past deze opleiding bij mij?

Klopt het met mijn interesses en de dingen die ik graag doe? Sluit het aan bij wat ik belangrijk vind en hoe ik wil leven? Kan ik hier mijn kwaliteiten en talenten inzetten?

3. Ben je er klaar voor?
Heb je zin om te gaan studeren, wil je al verder leren, heb je zin om aan iets nieuws te beginnen?

Als je op al deze vragen volmondig JA zeggen dan ben je klaar om de keuze te maken? Gefeliciteerd, wat lekker he dat je nu knopen kunt doorhakken.

Maar wat als je nog twijfels hebt?

Veel studenten hebben nog twijfels na de open dag. En als jij nog twijfels hebt, bedenk dan eens waar je twijfel zit: Heb je je nog onvoldoende verdiept in de keuzemogelijkheden? of zijn er twee opties over die allebei interessant zijn? Durf je niet te zeggen of de opleiding echt bij je past of twijfel je of je wel echt wilt studeren?
Allemaal twijfels die veel aankomende studenten met jou hebben. Belangrijk is dat je er niet in een eentje over na blijft denken. Praat er veel over met je ouders, vrienden, familie of bijvoorbeeld je sportcoach. Zij kennen je goed en kunnen je een spiegel voorhouden.

Een kort studiekeuzetraject kan je ook helpen om om de knoop door te hakken. In een traject kijken we naar bovenstaande 3 punten en daarnaast kijken we ook naar belemmeringen in je keuze traject. Het doel is dat je met zelfvertrouwen een studie kiest die echt bij je past.

Bel of mail me gerust voor meer informatie