Waarden in studiekeuze

Er zijn verschillende redenen waarom mensen gaan studeren. Wat is jouw studentprofiel? Welke waarden wegen mee in jouw studiekeuze? Kijk eens naar de onderstaande 5 profielen, zit er een profiel bij waarmee jij je het beste kunt identificeren?  De meeste mensen hebben een mix van meerdere profielen in zich.

waarden in studiekeuze

Wat is jouw studentprofiel?

Heb je een Idealistisch profiel?
Idealisten zijn intrinsiek gemotiveerde studenten voor wie de studie een uitdaging is, en zien het als een kans op het verder ontplooien van zichzelf en de maatschappij.

Heb je een Vakgeïnteresseerd profiel?
Vakgeinteresseerden zijn toegewijde studenten die intrinsiek gemotiveerde zijn voor een bepaald vak, wat vaak verbonden is aan een hobby en studeren om nog meer kennis hierover te vergaren.

Ben je een Zelfontplooier?
Zelfontplooiers zijn studenten voor wie studeren een doel op zich is, zij voelen een innerlijke behoefte aan zelfontwikkeling en het opdoen van kennis.

Heb je een Normatief profiel?
Normatieven zijn extrinsiek gemotiveerd en studeren omdat het hoort volgens hun sociale omgeving of de maatschappij, zij vinden studeren niet echt leuk maar weten dat het hen betere kansen in de toekomst biedt, wat hen een veilig gevoel geeft.

Of ben je een Statuszoeker?
Statuszoekers zijn extrinsiek gemotiveerd en zien studeren als een instrument voor het bereiken van een gouden toekomst met aanzien, status en geld.

Met een waardenonderzoek als onderdeel van een studiekeuzetraject kun je goed uitzoeken wat voor jou belangrijk is in je studie. Wat maakt dat je gemotiveerd bent om een studie te doen!  Het bepaalt uiteindelijk je plezier en doel in een studie.

Bron: http://www.studentenmonitor.nl/rapporten/Onderzoeksverantwoording.pdf naar aanleiding van een workshop diversiteit olv Gusta Semmelink bij een studiedag van StudieKeuze Nederland 

Plaats een reactie