Beter scoren op multiple choice tentamens!

Heb jij er ook moeite mee? Heb jij ook tentamen stress als je een multiple choice tentamen moet afleggen? Maak jij multiple choice tentamens ook structureel slechter dan andere toetsen en vraag je je ook af wat je kunt doen om dit te verbeteren?

Houd moed: multiple choice tentamen doen is een vaardigheid die je kunt leren.

Hoe deal je met studiestress bij het maken van multiple choice toetsen. Het maken van een multiple choice toets kun je leren.

Hieronder de 6 beste tips:

Voor het multiple choice tentamen

Tip 1: Probeer tijdens het leren zoveel mogelijk te oefenen met het stellen van vragen. Stel jezelf steeds vragen over de studiestof, verander bijvoorbeeld de kop van een alinea in een vraag en oefen met oude tentamenvragen. Schrijf je oefenvragen op en deel deze met je studiemaatjes. Wissel de vragen uit. Zo ontdek je meteen wat je studiegenoten als belangrijkste onderwerpen zien.

Bij de start van het tentamen

Tip 2. Lees eerst de aanwijzingen voor het tentamen goed door. Hoeveel tijd heb je. Hoeveel vragen zijn er? Zijn het alleen multiple choice vragen of heb je aan het einde nog een aantal open vragen? Met deze informatie kun je een tijdsplanning maken, je kunt nu inschatten hoeveel tijd je gemiddeld per vraag hebt.

Tijdens het tentamen

Tip 3. Lees de vraag goed en rustig door, onderstreep de belangrijkste kernwoorden. Heb je alle belangrijke aspecten goed in beeld?
Formuleer dan eerst zelfstandig een antwoord, zonder naar de antwoord alternatieven te kijken. Bekijk daarna pas de antwoord alternatieven en kies het best passende antwoord.

Tip 4. Werk in rondes, maak eerst de makkelijke vragen, daarna de vragen die iets meer moeite kosten en tot slot ga je aan de slag met de moeilijkste vragen. Een voordeel van deze werkwijze is dat je meer tijd hebt voor de moeilijker vragen. Belangrijker is dat je door het maken van de makkelijke vragen, de relevante brein circuits in je hersenen activeert en wakker maakt. Hierdoor komt er nieuwe of meer gedetailleerde informatie boven en kun je vaak een beter antwoord vinden op de moeilijke vragen.

Tip 5. Maak een “braindump” als je een antwoord echt niet weet!
Neem een apart blaadje, daarop maak je een mindmap van alles wat in je hoofd opkomt wat te maken heeft met het onderwerp van de vraag. Elke associatie, elke gedachte, alles wat je brein tegenkomt, ook als het vreemd of onlogisch lijkt. Maak gerust tekeningen en schema’s etc.
Vaak haal je hierdoor nieuwe kennis boven. 10 tegen 1 dat je in ieder geval een of twee van je antwoord alternatieven kan wegstrepen. De kans dat je de vraag dan goed beantwoord is dan ineens 50%

Tip 6. Verander nooit een gegeven antwoord! Echt niet!!! Stress en onzekerheid zorgen ervoor dat mensen dat vaak doen, maar het eerste gevoel is vaak juist. De enige reden om een antwoord te veranderen is op basis nieuwe kennis en ingevingen die zijn opkomen tijdens het tentamen!

Rustig blijven ademen en zet ‘em op!

Als je er met deze tips nog niet uitkomt en graag meer inzicht wilt in je eigen valkuilen bij een multiple choice tentamen. Neem dan gerust contact op met jouwstudiecoach voor een individuele of groepstraining.