De beste gratis studiekeuzetest

StudiekeuzetestEen gratis studiekeuzetest! Je kunt online helemaal los gaan in het maken van testjes. Er zitten goede tests bij, maar ook veel onzin. De goede tests kunnen je een eind verder helpen in je studiekeuze, maar welke test is de moeite waard? en wat meten ze precies.
Jouwstudiecoach heeft een aantal goede tests bekeken en de beste voor je op een rijtje gezet.

De Icares studiekeuzetest:

Icares staat voor International Career and Education Services. De test selecteert op interesses en kwaliteiten en is bestemd voor studenten en leerlingen van VMBO, HAVO en VWO.

Duur 5- 10 minuten
Via deze link kun je de test gratis doen: Icares

Het is een van de meest gebruikte studiekeuzetests. Deze test koppelt je interesses direct aan studies.

Wat krijg je: Een overzicht welke studies bij je interesses passen.

De Holland profieltest

De Holland profieltest is ook al een oude test, hij is gebaseerd op het RIASOC model van Dr. John Holland. RIASOC is een afkorting van de 6 persoonlijkheidskenmerken waar deze test een onderscheid in maakt. Realistisch, Intellectueel, Artistiek, Sociaal, Ondernemend en Conventioneel. Volgens Holland kan je iedereen en ook elk beroep indelen volgens het RIASOCmodel

Duur ongeveer 15 minuten.
Via deze link kun je de test gratis doen: Holland beroepskeuzetest

De uitslag van deze test is een combinatie van 2 of 3 van de letter, je bent dus bijvoorbeeld een SR type, dan ben je Sociaal en Realistisch. Holland koppelt hier dan beroepen aan.

Wat krijg je: Een rapport met overzicht welke beroepen bij jouw persoonlijkheidskermerken passen.

De Oriëntatie meter

Hoe ver ben jij met jouw studiekeuze? Welke vragen spelen specifiek voor jou? Aan het eind van deze test laat de Oriëntatiemeter zien in welke fase van het studiekeuzeproces je zit en welke vervolgstappen je nog kunt nemen.

Duur ongeveer 10 minuten.
Via deze link kun je de test gratis doen: Oriëntatie

Wat krijg je: een actielijstje met punten waar jij specifiek mee aan de slag kunt gaan.

Samenvattend: wat levert het je nu op?

Alle drie zijn het leuke tests om een keer te doen. Het levert je al veel inzicht over in welke richting je kunt denken. Maar vraag je wel af, “Wat vind ik van de uitkomst”, “herken ik mezelf terug in de uitslag”, zie ik mezelf in een bepaalde studie of beroep”? Waarom wel of niet?  De uitkomst van een test kan immers ook een complete verrassing voor je zijn of je nog steeds in verwarring laten over wat je nu wilt en kunt.

Ik geloof dat dergelijke tests met name zinvol zijn als je er ook een goed gesprek over voert. Jouwstudiecoach kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je eigen gedachten en gedrag. We werken met verschillende werkvormen, zodat je op een ontspannen en creatieve manier aan je eigen toekomst werkt. Contact

Plaats een reactie